Khamis, 8 April 2010

instrumen asrama cemerlang 3

3.1 PENGURUSAN DEWAN MAKAN

Pejabat Pengurus Pembekal Makanan
- Ada pejabat/ruang khas untuk pengurus
- Peralatan, perabot dan kemudahan lain lengkap
- Tersusun dan hiasan yang menarik
- Bersih dan kemas
- Ada papan kenyataan

3.2Fail dan Dokumen-dokumen
- Ada salinan Perjanjian Kontrak, salinan Menu, Fail Borang Pesanan/ Jadual 8, Fail Pekerja dan Fail Am
- Kandungan tersusun
- Disemak dan ditandatangani oleh Warden/ Ketua Warden

3.3Pekerja Dewan Makan
- Setiap pekerja ada Sijil/Buku Kesihatan yang disahkan oleh Pegawai Kesihatan
- Berpakaian kemas dan seragam
- Pekerja lelaki berambut pendek
- Setiap pekerja memakai penutup kepala dan apron
- Layanan mesra.
- Bilik rehat pekerja terurus.

3.4 Info Dewan Makan (Dipamerkan)

- Menu Harian dan Mingguan
- Salinan Sijil Pendaftaran Perniagaan pembekal
- Maklumat pembekal
- Senarai pekerja
- Jadual tugas harian pekerja
- Carta organisasi

3.5 Keselamatan

- Saluran gas dan peralatan memasak selamat digunakan
- Alat pemadam api mencukupi, berfungsi dan diperiksa secara berkala
- Ada peti ubat, lengkap dan berlabel
- Pendawaian elektrik selamat dan sempurna

3.6Kebersihan/Keceriaan

- Dapur
- Stor bahan mentah kering
- Tempat proses bahan mentah
- Tempat pelajar makan
- Peralatan dan perabot
- Pelupusan sisa makanan
- Tandas / Bilik Air
- Koridor dewan makan
- Longkang -air tidak bertakung
- Keceriaan keseluruhan

3.7Penyediaan Makanan
- Mengikut menu
- Berkualiti dan selamat
- Mengikut timbangan

3.8 Penyajian Makanan
- Menggunakan Food Warmer
- Food Warmer mencukupi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan